Madeliefjes drogen

Thee voor thuis met gedroogde madeliefjes

Je kent ze vast, die mooie witte bloemetjes die in het voorjaar weer naar boven komen. Vroeger gebruikte je ze misschien als bloemenkrans, maar wist je dat ze ook heel gezond voor je zijn?

Madeliefjes zijn dus eetbaar, ze kunnen je gezondheid helpen. Er is in Nederland weinig officieel onderzoek gedaan naar de werking van madeliefjes, maar de effecten zijn door generaties doorgegeven. En zo weet onze generatie dat ze kunnen helpen met:

  • Het opbouwen van een goede weerstand
  • Afvoeren van vocht
  • Een goede bloedsomloop

Madeliefjes kan je vers of gedroogd door je thee heen doen.

Wil je een fijne voorraad aanleggen? Doorloop dan de volgende stappen:

  • Pluk de kopjes van de madeliefjes en zorg dat ze goed schoon zijn. Het beste kan je ze plukken van een plek waar je weet dat er niet veel honden worden uitgelaten.
  • Leg de madeliefjes op een schone theedoek op een warme, droge plek, maar niet in de volle zon. 
  • Nu is het tijd om te wachten. Afhankelijk van je plek kan het 1 week duren, tot maximaal 5 à 6 weken.
  • Als de madeliefjes droog zijn doe je ze in een schone, luchtafsluitende pot (bijvoorbeeld een weckpot) en ben je klaar!

Wanneer je de thee wilt gebruiken pak je een paar madeliefjes en doe ze in een thee-ei. De thee moet ongeveer 10 minuten trekken voordat je het kan drinken. Voor extra smaak kan je er ook nog wat honing bij doen.

Smakelijk!