Kastanjes poffen

De smaak van herfst

De herfst begint wanneer de tamme kastanjes van de bomen beginnen te vallen. Tijdens jouw wandeling ben je verschillende kastanjebomen tegengekomen en misschien heb je er ook al een aantal meegenomen. Je kan ze schillen en rauw eten, maar we kunnen ze nóg lekkerder maken door ze te poffen in de oven.

Maar eerst dit: Als je gaat wildplukken, lees dan eerst even goed deze regels.

Wat je nodig hebt voor het poffen van kastanjes

  • Een bakje of zakjes tamme kastanjes (je herkent ze door de vele stekels uit de bolster)
  • Een oven
  • Een scherp mes
  • Boter en zout

Om er voor te zorgen dat de katanjes poffen en niet poppen als popcorn is het belangrijk om ze goed klaar te maken:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bereid de kastanjes voor door in het bruine omhulsel een kruisje te snijden. Gooi alle kastanjes die al open zijn weg. Let op, dit kan een stevig omhulsel zijn dus zorg dat je een scherp mes gebruikt.
  • Leg de kastanjes op de ovenschaal en laat ze 20 minuten in de oven zitten.
  • Haal de kastanjes uit de oven en laat ze even afkoelen. 
  • Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, je kan ze gelijk eten.
  • Lekker met een laagje boter en een beetje zout!

Wil je nog meer met de kastanjes? Je kan er ook stamppot of soep van maken.

Eet smakelijk!